Тијана Васић: Facebook пирамида

Драги читаоци, књижевници, колекционари, публицисти, као и сви ви који осећате и дишете кисеоник књижевности, усудићу се да на основу свог дугогодишњег стажа на друштвеној мрежи Facebook направим кратку поделу, тј. типове Facebook личности.

Его Манијак
Особа најнижег реда у пирамиди чије "умотворине", тј. статуси, произилазе из мноштва беспотребних информација, често небитних за човечанство. Чак и ако Его Манијак саопшти нешто што собом носи поруку и вредност, то неће утицати на његову перцепцију нити изменити сврху статуса, која је искључиво лајк на друштвеној мрежи.
Его Манијак обожава да са својим пријатељима подели информацију о процесу читања одређеног дела, а све то не отворивши књигу. Док ова личност самоуверено храни своју сујету, у исто време задужује сопствено незнање. Својом површношћу неозбиљно присупа писаној речи, делу, и тако представља велику опасност по књижевност, у смислу недовољне свести која се шири друштвеном мрежом као заразна болест. Его Манијак не поштује вредност коју са собом носи дело, естетика, као и уметност у целости.

Творац Негативац
Особа која се служи књижевним делом, или опусом, како би изразила своје лично незадовољство. Огорчен, он је у сукобу са светом, системом, естетиком, политиком, и свиме што га окружује. Он/она често плови интернетом у потрази за мислима, стиховима, беседама, а затим их користи у свом потпуно погрешном контексту. Творац Негативац никада не чита дела, за њега читање представља губљење времена. Но, себе обожава да доводи у позицију критичара.
Јасно је да овај тип личности, као и Его Манијак, никако не подстиче своје пријатеље на читање књижевних дела. Опште је познато да "лоша вибрација" подстиче још дубљу негативност, па тако, у савезу са друштвеном мрежом, и ово представља велику опасност по књижевност, јер шири искривљену слику и скрнави поруке многих мисли и дела.

Цитат Оперативац
Креативна лица интернета су се досетила да љубавне, мудре, инспиративне стихове пласирају и оживе у виду слике. Данас на друштвеним мрежама срећемо прегршт фотографија које служе као подлога стиху или некој занимљивој досетки из прозе.
Забавно, сложићете се ? Но, поставља се питање: када враг односи шалу ?
Цитат Оперативац Нижег Реда, заједно са шалом, у свом џаку затури коју реч, фразу или, још погубније, са собом однесе писца, а врати нам другог – погрешног.
Тада ужива у лајковима свог колоризованог цитата сервирајући пријатељима скувани бућкуриш. Такође, широког срца писцима додељује нове заслуге за туђа остварења.
Ова личност својим незнањем и несвесношћу прави озбиљну збрку, која се друштвеном мрежом шири у виду бујице. Решавање тог сложеног проблема захтевало би снаге равне армији војске. Требало би доста времена како би се ушло у траг црву у воћу, који је већ утабао стазу уверен да служи истини и добру. Како би се мудро супротставили овој бујици, морамо се борити поштовањем уметности, те одбацивањем свега површног у приступу књижевности.
Цитат Оперативац Вишег Реда нам у томе помаже. Он се стиховима верно служи. Вођен истином и знањем, уз помоћ стиха, може подстаћи своје пријатеље на читање песме у целости, или, још боље, збирке одређеног аутора. Самим тим читаоци се могу заинтересовати за биографију писца, изучавање његовог рада, као и инспирације услед које је дело настало. Овом методом служимо књижевости, а наши писци живе заједно са нама.

Самостални Беседник
Самостални Беседник је светла тачка наше пирамиде, јер са собом носи дух креативног стваралаштва. Самим тим што подстиче пријатеље на креативно писање, отвара врата и књижевној критици. У оквиру овог типа "Facebook личности" издвојила бих две подврсте. Првој припада Самостални Беседник Читалачки Описмењен, који износи своје ставове, запажања, и дубоке мисли, на један инвентиван начин, у виду смислене реченице (статуса). Вешто влада игром речи, па често своје пријатеље засмеје и орасположи. Његов прецизан, често афористички ум, шири друштвеном мрежом хумористички дух и позитивну енергију. Другој групи припада Самостални Беседник Са Нешто Сиромашнијим Читалачким Стажом, који исказује своје мисли и осећања невешто, али са тежњом да обогати свој литерарни укус.
Говоре нам да су и они најбољи почињали од условно речено лоших текстова. У нади да ће се временом и истрајним читањем Самостални Беседник Нижег Реда придружити горе поменутим Читалачки Описмењеним Беседницима Вишег Реда, верујем да овај тип на неки начин може допринети афирмацији књижевности.

Богати Писмењак
Он поседује високо изражени литерарни укус, дугогодишње читалачко искуство, као и смисао за естетику. Личност која својим смисленим реченицама, причама, есејима, обогаћује ову мрежу, чинећи је на тренутке вредном посећивања. Овај тип често мотивише своје пријатеље на читање књижевних дела, објављивањем места опуса која поседују посебну привлачност, и тако подстиче на читање дела у целости. Богати Писмењак се својим временом проведеним на друштвеној мрежи продуктивно служи, он има јасан циљ, сврху и, што је најважније, жељу да служи уметности. Свестан је чињенице и тренутог стања књижевности у друштву. Такође је свестан куда нас немарност према естетици може одвести. Уз мноштво квалитета, Богати Писмењак, такође, шерује, односно, "дели" са другима информације о многим литерарним конкурсима, књижевним вечерима и сличном, чиме шири књижевни дух.
Права информација увек стиже до праве особе, а у овом случају Facebook је та спона. Што се тиче ове личности, као нашег најведријег представника, једно је сигурно: његов ум је увек и свуда усмерен на квалитет. Када се мали зелени круг на друштвеној мрежи угаси, и са њим светлост његове присутности, знамо да он, негде, са књигом у рукама, помно ослушкује сопствене мисли.


Схватили смо да свако на свој начин помаже или одмаже данашњој књижевности, као и богатој оставштини коју поседујемо у библиотекама. Свесно или несвесно, Facebook утиче на умове многих, добро или лоше зависи од нас самих. Да ли данашњи изуми и достигнућа интернета могу да се контролишу и употребе у праве сврхе? Могу, али све зависи од тога колико смо заиста спремни да се за залажемо. Исто је као и са ринглом на шпорету: можеш се добро опећи; а можеш, ипак, на њој спремити добар ручак.



РЕЗ, Број 2, 2016.